Cel mai bun mod de a recapitula materia de istorie pentru Bacalaureat este să-ţi testezi cunoştinţele în cel mai „istoric” loc din oraş. De acest lucru s-a convins şi o clasă de elevi de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău.
În cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, elevii clasei a XII-a I de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău au vizitat Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Îndrumaţi şi sprijiniţi de profesorul de la clasă, Dumitru Bârjac, aceştia au avut parte de o primire ospitalieră din partea dr. Dan Tamba, care le-a făcut un tur al muzeului, explicându-le elevilor istoria poporului român, în special cea a judeţului Sălaj.
Liceenii, pasionaţi de istorie, fiind clasă de profil uman, au ascultat cu mare interes explicaţiile dr. Dan Tamba şi au dovedit cunoştinţele acumulate în cei doi ani de studiu şi recapitulare a materiei, despre istoria ţării noastre. Una dintre temele pe care ei le au de pregătit pentru examenul de vară este „Romanitatea românilor”, o temă vastă şi interesantă despre care tinerii au putut afla mai multe informaţii în cadrul acestei vizite.Judeţul Sălaj este recunoscut pentru descoperirile arheologice făcute aici, în special cele de la Porolissum, astfel încât, în cadrul Muzeului, vizitatorii au putut vedea o serie de exponate, de obicei datând din vremea împăraţilor romani.
Informaţia primită a fost mai vastă din punctul de vedere arheologic, ceea ce a dus atât la consolidarea cunoştinţelor, cât şi la deschiderea orizontului cultural. Spre exemplu, aceştia au aflat că pe aria judeţului Sălaj a fost descoperită una dintre cele mai vechi picturi rupestre din Europa, „Căluţul de la Cuciulat”.
Mai mult, recent renovat, muzeul este unul dintre cele mai interesante muzee din ţară, recreând atmosfera acestor timpuri prin reproducerea unor obieceiuri, tradiţii din viaţa strămoşilor noştri precum: olăritul, ţesutul, modul de amenajare a locuinţelor, forma de troc specifică epocii, confecţionarea armelor din piatră etc. Ritualul funebru a fost un alt punct atins în prezentarea muzeului, elevii putând observa diferite forme de ritual.
Totuşi, viaţa românilor nu a fost singurul obiectiv al vizitei. Îndrumaţi de cei doi profesori, absolvenţii au făcut o incursiune în viaţa personalităţilor sălăjene care au marcat istoria României în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum Iuliu Maniu sau Simion Bărnuţiu.
Pentru examenul ce va urma, tinerii trebuie să aibă în minte şi câteva informaţii despre perioada anterioară Revoluţiei din 1989. În acest scop, au avut ocazia să vadă, în cadrul expoziţiei „Epoca de Aur” câteva elemente din viaţa politică, socială şi economică din ultimele două decenii ale regimului comunist.
Aşadar, rolul vizitei la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă nu a fost doar unul recreativ, ci şi unul educaţional pentru adolescenţii care, în mai puţin de trei luni vor susţine cel mai important examen de până acum.
Flavia Herle şi Antonia Meseşan, clasa XII-a I CNS Zalău